Vissen

Karper is al 2000 jaar ’s werelds meest gewilde vis

Biology and Ecology of Carp
Constanze Pietsch & Philipp Hirsch (2015) Biology and Ecology of Carp. CRC Press. ISBN 9781482206647. Prijs circa 74 Euro.

Het omvangrijke Biology and Ecology of Carp toont dat de mens op zeer verschillende manieren grote belangstelling heeft voor de karper. We leren steeds meer over z’n oorsprong, gedrag, groei en de voorwaarden voor een optimale sportvisserij op recordkarper.

Kaper is de eerste vissoort die de mensheid in gevangenschap ging kweken, en die belangstelling is sindsdien eigenlijk nooit meer overgegaan. Karper is tegenwoordig naast sportvis nog altijd een boerderijdier: een kip met schubben, met een bijpassende industrie die onderzoek doet naar alsmaar beter voer, optimale groeisnelheid en het voorkomen van allerlei ziekten.

Verder kan de karper rekenen op warme belangstelling van biologen die willen begrijpen hoe deze vis zich in z’n natuurlijke omgeving gedraagt, wat ie het liefste eet en hoe z’n voedselvoorkeur van invloed is op de waterkwaliteit. En natuurlijk zijn er sportvissers en beheerders die onderzoek doen om beter te begrijpen hoe je in een water een aantrekkelijk karperbestand kunt krijgen.

Het boek Biology and Ecology of Carp komen al die zaken aan de orde, inclusief het ontstaan en de kweek van fraaie koi-karpers in Japan. Dat geeft een heel divers beeld alle vormen van belangstelling voor deze vis. Het boek laat ook zien dat wetenschappelijk onderzoek, kweek en sportvisserij aan elkaar gelinkt zijn. Dat er tegenwoordig karpers van steeds forser formaat worden gevangen is het resultaat van jarenlange kweekselectie en ecologische kennis voor een optimaal waterbeheer. (…….)

Karpers worden alsmaar groter door gericht kweken en energierijk voer. Foto Mike Rousseau, link  via Photobucket.

http://i1231.photobucket.com/albums/ee516/roosnutz/FC0D2B0F-22D4-4658-8095-939F1D8D6C9D-602-0000006CC131B0F8.jpg

Deze boekbespreking is verschenen in Karper 95, jan/feb 2016.

95-Karper_276x366