Blog

LEDs & OLEDs: de chemie van stralende nanolaagjes in lampen en beeldschermen

CF318-coverLED-technologie bestaan al jaren, maar toch is de opmars van LED-lampen pas recent echt op gang gekomen. De afkorting LED staat voor Licht Emitterende Diode en verwijst naar een technologie die via halfgeleiders licht maakt uit stroom. Die manier van licht produceren verspilt minder energie dan oudere vormen van verlichting. Voor Chemische Feitelijkheden beschreef ik de ontdekking, productie en chemie van LEDs en OLEDs.

Sinds een paar jaar is LED-verlichting fors in prijs gedaald en daarmee zijn ze een logische opvolger geworden van ouderwetse gloeilampen, TL-buizen en spaarlampen. Nieuwe generaties LED-lampen blijken steeds beter te presteren qua levensduur en lichtopbrengst, zonder dat het stroomverbruik toeneemt.

De ontwikkeling van LED-technologie gaat daarnaast verder met verlichting met organische LEDs ofwel OLEDs. Daarmee kunnen grote lichtgevende oppervlakken en zelfs buigzame folies worden gemaakt. Mogelijk gaan OLEDs in de toekomst een plek veroveren naast LED-lampen.

Deze video geeft een mooie introductie:

In deze Chemische Feitelijkheid:

De Context Wanneer werden LEDs ontdekt en waarom liet LED-verlichting lang op zich wachten?

De Basis Hoe maak je met halfgeleiders licht uit stroom en hoe krijg je alle kleuren van de regenboog?

De Diepte Hoe bouw je met superdunne laagjes halfgeleidende organische moleculen een lichtgevend paneel?

De uitgave LEDS / OLEDS is te bestellen of te downloaden via de site van Chemische Feitelijkheden.

PS: LED’s zijn tegenwoordig heel krachtig: