Werk

Journalistieke onderzoeksverhalen en interviews:

Journalistiek is mijn core business, met wetenschap als focus: in het lab, de kamer van de decaan, het hightech bedrijf, ziekenhuis, ministerie of het Binnenhof. Het gaat zelden over alleen nieuwe inzichten, maar ook over hoe wetenschap de wereld beïnvloedt – en omgekeerd. Plus de mensen, processen en belangen die daarbij bepalend zijn.

Specialismen:

Life sciences & moleculaire wetenschappen (genetica, biotechnologie, ecologie, ethologie, evolutie, medische wetenschappen & medische technologie, forensisch onderzoek, voedingswetenschappen, nanotechnologie en (bio)chemie).
Wetenschap & samenleving (maatschappelijke discussies, politieke besluitvorming, start ups,  beleidsontwikkeling, ethiek, onderzoeksfinanciering).

Opdrachtgevers:

Volkskrant, C2W / C2W Lifesciences, Medicines, Akademie Nieuws, Bionieuws, Visionair, Flux (Rathenau Instituut), Resource, Wageningen World, VPRO Noorderlicht, Rovers Magazine, Karper Magazine, Leidraad (Universiteit Leiden), Fonds BJP (Nieuwe Journalistiek)

Interim redactiewerk en projectredactie:

Redacties moeten steeds meer doen met minder collega’s.  En toch: mensen gaan op vakantie, worden ziek of nieuwe uitgaves staan in de planning. Mijn kennis van en ervaring met redactionele processen en bladproductie maken dat ik op verschillende posities (redactie, hoofdredactie) direct aan de workflow kan bijdragen.

Conceptontwikkeling voor bladen en websites:

Oplages krimpen, net als advertentie-inkomsten. Ik geloof niet in instant oplossingen met de buzzwords ‘internet’ en ‘App’. Maatwerk begint met een helder beeld van de levenscyclus van een uitgave en de demografie van het abonneebestand. Onder ogen zien dat de hoogtijdagen van het lidmaatschap voor het leven voorbij zijn. En tegelijkertijd realiseren dat er kansen zijn om meer geld te verdienen en het bereik te vergroten. Door eens goed naar het DNA van een uitgave te kijken en stap voor stap nieuwe initiatieven te ontplooien.

Boekproducties:

Zo goed als nieuw – de toekomst van orgaanvervanging. Door: Arno van ‘t Hoog (red.), Paul Wouters & Jolanda aan de Stegge. Uitgeverij Boom 2001. ISBN: 9053526978.

Voor dit boek deed ik in opdracht van het Rathenau Instituut de redactie en samenstelling en schreef een groot deel van de teksten, op basis van interviews en literatuuronderzoek.

 

 

 

Een ander ik – technologisch  ingrijpen in de persoonlijkheid (Uitgeverij Veen 2005). Door: Marjan Slob (red.), Rinze Benedictus, Arno ’t Hoog, Frans Meulenberg, Coen Simon, Jolanda aan de Stegge. ISBN: 9076988455.

Genomineerd voor de Socrates wisselbeker 2005.

Voor deze fraaie, gevarieerde bundel schreef ik lange,  historisch getinte verhalen over hersenchirurgie, medische beeldvorming en gedragsgenetica.

 

 

Het Traktaat van de kampernoeljes, genaamd duivelsbrood. Franciscus van Sterbeeck (1665) een paddenstoeltraktaat uit de 17de eeuw, bezorgd en van commentaar voorzien door Marleen Willebrands en Arno van ’t Hoog. Uitgeverij Verloren 2006. ISBN 90 6550 917 8.

Voor dit charmante werkje plaatste ik Van Sterbeeck in de botanische geschiedenis en voorzag de planten en paddenstoelen van een moderne naam.

Journalistieke verhalen en interviews