BlogLifescience

Resistente genpiepers: wetenschappelijk succes is niet genoeg

Wag World resistente aardappelMet Wageningse gentechnologie zijn aardappels te ontwikkelen die amper bestrijdingsmiddelen nodig hebben tegen de aardappelziekte fytoftora. Toepassing zou binnen vijf jaar resistente aardappelrassen kunnen opleveren, maar genetische modificatie ligt gevoelig en iedereen wacht met smart op bericht uit Brussel. ‘We hebben nog vier maanden voordat het pootgoed begint te verrotten.’

De aardappelziekte fytoftora is letterlijk overal. In alle gebieden met aardappelteelt is in de bodem de besmettelijke waterschimmel te vinden, een een cellige die zich razendsnel kan vermenigvuldigen en een oogst binnen enkele weken vernietigt.

Om dat te voorkomen bespuiten Nederlandse boeren hun aardappelakker tien à zestien keer per seizoen met antischimmel­ middelen. De aardappelteelt is daarmee verantwoordelijk voor de helft van het bestrijdingsmiddelenverbruik in de Nederlandse landbouw. Kosten voor de boer: zeshonderd euro per hectare aard appels.

Gezamenlijk spenderen de Nederlandse telers ruim honderd miljoen euro per jaar aan de bestrijding van fytoftora, ook wel aangeduid als ‘aardappelziekte’. Wereldwijd lopen oogstverliezen richting de tien miljard euro per jaar.

Artikel verschenen in Wageningen World 4, december 2015. Lezen via ISSUU.  Of via pdf.