Lifescience

Genkaart voor een appel en een ui

genoom ui en champignon sequensen DNA Tien jaar geleden kostte het ontrafelen van een genoom vele jaren en tientallen miljoenen euro’s. Tegenwoordig is de technologie veel efficiënter geworden en zijn kosten zo ver gedaald dat het loont om het DNA van een voedselgewas in kaart te brengen. Voor C2W Life Sciences sprak ik met Nederlandse onderzoekers die de erfelijke puzzel van ui en champignon hebben opgelost.

De lijst met gesequenste genomen op genomevolution.org is bijna niet meer te overzien: van appel, via komkommer en tomaat naar aubergine, koffie en sinaasappel. De champignon staat er ook op en de ui over niet al te lange tijd. “Zo’n kaart kun je vergelijken met een microscoop”, zegt Anton Sonnenberg, hoofd van het champignononderzoek bij Plant Research International in Wageningen. “Je kunt nu tot in detail inzoomen en zien welke gereedschappen de champignon gebruikt voor de groei en voorplanting.”

Het onderstaande grafiekje laat mooi zien dat de kostprijs van genoomsequensen enorm is gedaald (via).

Sequensen wordt alsmaar goedkoper. Grafiek afkomstig van NHGRI Genome Sequencing Program (GSP).
Sequensen wordt alsmaar goedkoper. Grafiek afkomstig van NHGRI Genome Sequencing Program (GSP).

Verder lezen (pdf): “Zestien miljard letters informatie.” C2W Life Sciences 21 p 18-19.