Vissen

Wat vissen horen van lawaai onder de oppervlakte

Horen zonder orenGeluid reist onder water veel sneller en verder dan in de lucht. En al kunnen vissen prima horen, de reactie op herrie van bijvoorbeeld een buitenboordmotor hangt helemaal af van de vissoort.

Het kan druk zijn op de Nederlandse wateren, zeker tijdens de zomervakantie. Honderden buitenboordmotoren ploegen dan met veel kabaal door kanalen en plassen. Wat geluid doet met vissen is een interessante vraag.

De herrie van een motorboot draagt ver. Water heeft een veel hogere dichtheid dan lucht, waardoor trillingen in water vijf keer sneller verspreiden: 1500 meter per seconde, tegen 300 meter per seconde in lucht. Bovendien verzwakken geluiden in water veel minder snel, waardoor geluidsgolven van een boot over veel grotere afstanden gehoord kunnen worden.

De Deense wetenschapper Christan Skov houdt zich met z’n collega’s bezig met onderzoek aan sportvisserij en visbeheer. Ze vonden het effect van buitenboordmotoren op vissen een onderwerp om eens beter uit te zoeken. Neem bijvoorbeeld sportvissers die vroeg in de ochtend een stil en verlaten water binnenvaren. Schrikken vissen daarvan? En hoelang duurt het eigenlijk voordat de rust onder water is teruggekeerd, nadat de motor is uitgeschakeld?

Artikel verschenen in Beet/Rovers 9 september 2015.

Beet spetember 2015