Vissen

Snoekbaars komt zelfs in zee

Snoekbaars is een exoot: de eerste officiële Nederlandse vangst dateert van 16 januari 1888, bij Millingen in de buurt van Nijmegen. Dat is zo’n drie jaar nadat in Duitsland de eerste jonge snoekbaars was uitgezet. De vis komt van oorsprong uit Oost-Europa en Azië.

Een beetje mysterieus is de snoekbaars wel te noemen. Meestal uit het zich levend in troebel water of schemerige dieptes. Maar de vis geeft steeds meer geheimen prijs. Ze houden van brak water en trekken in het voorjaar vele kilometers naar vaste paaigebieden. En als ze met opzet worden verplaatst keren ze vaak als een postduif trefzeker terug naar hun thuiswater.

Voor Rovers Magazine 2. dook ik in recent onderzoek naar trekgedrag van de snoekbaars in Europa. De vis groeit het best in licht brak water, en sommige exemplaren passeren de Haringvlietdam voor korte excursies naar de Noordzee. De redactie zorgde voor fraai beeld van zenderonderzoek in Nederland.