Blog

IJskoude jagers

snoek jagen winter prooi vreten Wat doet snoek hartje winter? Veel meer dan velen tot nu toe dachten. Nieuw onderzoek kan van minuut tot minuut jaarrond de zwemactiviteit in beeld brengen. Zo wordt duidelijk dat snoek in de winter net zo actief is als in de zomer, zelfs onder vijftien centimeter dik ijs. Snoek is dan op zoek naar vet voor de voortplanting in het vroege voorjaar.

In de winter ligt het leven stil, zo lijkt het. Maar de snoeken leggen in het Deense meertje Gosmer leggen hartje winter tussen de zeshonderd en twaalfhonderd meter per dag af. Het opvallende is dat als de zwemactiviteit tussen seizoenen wordt vergeleken er vrijwel geen verschillen te zien zijn. In augustus, bij een watertemperatuur van 17 graden, zwemmen de snoeken ongeveer net zoveel als in januari bij een watertemperatuur van nauwelijks twee graden.

“Het niveau van zwemactiviteit is verrassend hoog, gezien het kleine formaat van het meer”, schrijven de onderzoekers in hun paper. “Hoewel snoek wordt gezien als een honkvaste ‘ambush predator’ zijn er andere onderzoeken geweest die laten zien deze vis ook een actieve jager kan zijn. Dit onderzoek ondersteunt die observaties.”

Voor Rovers 1, 2014 dook ik in zenderonderzoek, dat kijkt naar 24-7 zwemactiviteit tijdens een heel jaar.

Rovers 01 2014 Cover