FarmaLifescience

Gezondheid en ziekte in bloed geschreven

Metabolomics bloedonderzoekDe biochemische sporen van ziekte zijn vaak al in allerlei lichaamsvloeistoffen te zien, zelfs voordat symptomen de kop opsteken. Dat biedt mogelijkheden voor nieuwe behandelingen, maar die kennis ontsluiten met metabolomics is een veeleisende wetenschap.

Metabolieten staan van oudsher centraal in de diagnostiek. Suiker, cholesterol en ureum: de geneeskunde kijkt vaak naar metabolieten in lichaamsvloeistoffen om meer te weten te komen over de patiënt. Metabolomics zorgt nu voor  schaalvergroting, want er zit zo veel meer in bloed, urine en hersenvloeistof dan een dozijn stofjes. The Human Metabolome Database (HMDB) telt al ruim 41.000 verschillende metabolieten.

Verder lezen (pdf): Gezondheid en ziekte in bloed geschreven. C2W Life Sciences september 2014.