BlogFarmaLifescience

Ziekten vangen met modellen

Cover C2W7 22 april 2016Medische wetenschap genereert steeds meer data: bloedbepalingen, SNP’s, genexpressieprofielen, proteomics en metabolomics. Om die gegevensvloed te vertalen in betere diagnoses en behandelingen probeert de systeembiologie de mens te vangen in modellen.

‘We meten patiënten voor de operatie helemaal door, en stoppen de vergaarde data in het  computermodel dat berekent hoe die patiënten zich na de operatie  ontwikkelen.

Na een jaar licht je de patiënten weer door, om te zien of de  meetwaarden overeenkomen met de voorspelling van het model.’ Het lijkt op trainen, aldus Van Riel. In het begin heeft het model het zelden
helemaal bij het rechte eind, en leiden metingen tot finetunen ervan. […..]

Artikel verschenen in C2W7 22 april 2016 (PDF: 2016_07_C2W_LR-18-19)