BlogFarmaLifescience

CRISPR-Cas zorgt voor een lab-revolutie

CRISPR CAS gene editing

DNA veranderen bij menselijke embryo’s trekt op dit moment veel aandacht, maar de toepassing van crispr-cas is breder. een van oorsprong bacterieel afweersysteem zorgt voor een kleine revolutie in de moleculaire biologie.

De Vlaamse geneticus Jan Cools was aangenaam verrast toen zijn lab ruim een jaar geleden de eerste gene-editing experimenten met CRISPR-Cas9 deed. Zijn lab bij het departement menselijke erfelijkheid van de KU Leuven en het VIB onderzoekt de stapeling van mutaties in witte bloedcellen, waardoor leukemie ontstaat.

Dat toevalsproces duurt in de mens vele jaren, maar met gene-editing kan Cools het gericht in een kort tijdsbestek nabootsen. Cools: “Het eerste experiment met CRISPR-Cas lukte eigenlijk direct. Weliswaar niet in elke cel, maar we zagen dat de techniek onder de juiste omstandigheden efficiënt kan werken. Ik had niet verwacht dat het zo snel zou slagen. Lang niet alle gepubliceerde experimentele protocollen kun je zo eenvoudig reproduceren.”

Artikel verschenen in C2W Life Sciences 11, 16 juni 2015