BlogLifescience

Robots met een mensenbrein

Slimme robot artificial intelligenceVoor het winternummer van Leidraad schreef ik een achtergrondartikel over pogingen om robots het leervermogen van mensen te geven, en de gevolgen die dat heeft voor de werkgelegenheid. Ik sprak daarvoor onderzoekers George Kachergis en Roy de Kleijn bij het Instituut voor Psychologie van de Universiteit Leiden.

De Kleijn en Kachergis willen intelligente software ontwikkelen door te kijken naar de werking van het menselijk brein. De Kleijn kijkt nu vooral naar hoe mensen taal omzetten in een algemeen plan, zoals een mens een eenvoudig recept vertaalt in complexe handelingen in de keuken.

De onderzoekers werken mee aan het Europese RoboHow-project;  een korte video uit dat project laat zien dat het nog een flinke uitdaging is om een robot echt zelfstandig en flexibel pannenkoeken te laten baken.

De Kleijn: “Wat George en ik geloven is dat als we het probleemoplossend vermogen van het menselijke brein kunnen namaken in software, een computer ook intelligent gedrag gaat vertonen. Het menselijk brein is namelijk heel goed in generaliseren van opgedane kennis. Leer mij een keer een pizza bakken en ik kan vervolgens iedere pizza maken die je maar wilt.” De mens kan zo’n handeling ophakken in onderdelen en vervolgens weer toepassen in andere taken. Die veelzijdigheid kenmerkt onze intelligentie, aldus De Kleijn, en die eigenschap zou computers en robots veel efficiënter maken.

De ontwikkeling van intelligente software en robotisering kan grote gevolgen hebben voor de arbeidsmarkt. Het levert steeds meer maatschappelijk en politiek debat over de ontwikkelrichting en sociale gevolgen van automatisering.

Verder lezen (ISSUU): “Een slimme robot kiest zelf

Deze video van Boston Dynamics illustreert het tempo van ontwikkelingen op het gebied van autonome robots.