Vissen

Survival of the fittest

Babysnoek overleving kanibalisme

Het leven van een snoekjong gaat niet over rozen. Ze krijgen geen ouderlijke zorg en alleen hongerige jaargenoten tonen  belangstelling. Het is dus zaak om snel te groeien en zo te kunnen heersen over iets kleinere soortgenoten. Vooral de zeer dominante exemplaren maken zo een kans om de herfst te halen: minder dan veertig van de duizend snoekjongen overleeft de eerste zes maanden.

Elk jaar sterft gemiddeld de helft van alle snoeken in een water door natuurlijke oorzaken: predatie, ziekte en ouderdom. Het is niet voor niets dat snoeken elk voorjaar zoveel moeite doet om honderdduizenden jongen te produceren. De kans dat hun nageslacht na enkele jaren de eindstreep van de volwassenheid haalt met een succesvolle voortplanting is erg klein.

In Rover 5, 2014 volg ik snoek in de meedogenloze afvalrace vanaf de geboorte.

cover-rovers