Vissen

Roofblei verovert Nederland

Roofblei Aspius aspius Ze komen uit het Oosten en zijn niet meer te stoppen. De roofblei is snel, zowel in z’n zwemstijl als het tempo waarmee deze viseter de Nederlandse wateren verovert. Doordat z’n larven na het uitkomen op de rivier met de stroming meedrijven, kan deze soort ook onze polders en stadswateren bereiken

Daardoor gaat goed met de roofblei, erg goed zelfs. In de grote rivieren, maar ook daarbuiten wordt deze exoot tegenwoordig regelmatig gevangen. De verovering van Nederland begon zo’n dertig jaar geleden, met de eerste Nederlandse melding in 1984. De vis was toen al in het Duitse stroomgebied van Rijn bezig met een opmars, gestimuleerd door het uitzetten door sportvissers. Zo kon deze roofvis z’n oorspronkelijke leefgebied in Oost- en Centraal-Europa uitbreiden met landen in West-Europa, zoals Nederland, België en Frankrijk

In Rovers magazine 4 ga ik in op zenderonderzoek in de Elbe en verspreiding in Nederland.