BlogLifescience

Garnalen on the rocks

wagworldomslagKrill onder het ijsVoor Wageningen World kon ik kort na z’n thuiskomst van een expeditie bij Antarctica onderzoeker Jan Andries van Franeker interviewen over zijn ervaringen in de winterse ijsvlakten en het ecologisch onderzoek naar het leven op en onder het ijs. Vooral krill  blijkt cruciaal voor het voedselweb rond Antarctica en deze garnaaltjes zijn in hun jeugd afhankelijk van het ijs.  Foto’s van de expeditie en infographics maken het geheel compleet.

 Een vrieskist vol leven

Vier onderzoekers van Imares voeren met de ijsbreker Polarstern naar het zeeijs van Antarctica. Ze visten onder het ijs en telden dieren vanuit de lucht. Jan Andries van Franeker vertelt over kou,krill en de charme van het werken in een magisch milieu.

Artikel in Wageningen World 4, 2013: Een vrieskist vol leven (pdf)