Vissen

Vis moet zwemmen: lichaamsbeweging goed voor welzijn

Yellowtail Kingfish Bodybuilders met schubbenEen getrainde vis is een fitte vis, kan een adagium worden in het visonderzoek. Want vissen die genoeg zwemmen groeien harder, zijn minder stressgevoelig en beter bestand tegen ziekten. Hoe dat precies werkt wordt langzaam duidelijk.

Lichaamsbeweging is goed voor de gezondheid. Dat is een vaststaand feit uit de medische wetenschap en
onderzoek met verschillende proefdieren, zoals muizen en ratten. Fysieke inspanning verbetert allerlei lichaamsfuncties: van spierkracht via uithoudingsvermogen naar minder gevoeligheid voor stress en weerstand tegen infectieziekten. Er zijn zelfs positieve effecten te zien op hersenfuncties en intellectuele prestaties. Wat geldt voor zoogdieren, is niet automatisch te vertalen naar vissen. Maar visonderzoekers hebben de afgelopen jaren een flinke inhaalslag gemaakt, die laat zien dat vissen geen uitzondering op de regel zijn. Neem het zebravisje, modeldier uit het biomedisch onderzoek. Arjan Palstra, onderzoeker bij IMARES in Yerseke liet een schooltje van zo’n tachtig stuks in een zwemtunnel in stevig stromend water zwemmen; vier weken lang, vijf dagen per week, zes uur per dag.

Verder lezen in Visionair 28 Bodybuilders met schubben (pdf!)