BlogVissen

Zoete vis gaat op de foto, zoute vis gaat in de pan

Foto Bastet, via Wiki
Foto Bastet, via Wiki

Doordat sportvisserij steeds populairder wordt, stijgt vooral het aantal zeevissen dat wordt meegenomen. Tegelijkertijd wordt in het zoete water het merendeel van de gevangen vis weer teruggezet. Afhankelijk van de visserij zijn er in Nederland opvallende verschillen tussen Catch & Release of Kill & Grill.

Als je kijkt naar de hengelsport zie je een interessante scheidslijn tussen zoet en zout water. Op het binnenwater wordt het merendeel van de gevangen vis vrijgelaten, op zee geldt vaak het tegenovergestelde. Logboeken en fotoverslagen op sites van zeevissers en zoetwaterhengelaars verschillen daardoor sterk. Waar de een meldt dat de vis na een trofeefoto snel uit zicht zwom, eindigt de ander met een paar zinnen over fileren, maaltijd of vrieskist.

Dat onderscheid blijkt ook uit de statistieken. Een paar jaar terug berekende onderzoeksinstituut IMARES het aantal gevangen en weer losgelaten vis door Nederlandse hengelaars in zoet- en zout water. Ze deden die vangstschattingen op basis logboeken van vissers en onderzoek aan de waterkant gedurende twaalf maanden tussen maart 2010 tot februari 2011.

De resultaten van dat onderzoek geven een mooie indruk van de vangsten, en de verschillen in wat Nederlandse vissers doen met hun vangsten. De toppers qua aantallen laten gelijk al een interessant verschil zien. In het zoute water is de makreel de meest gelande soort, met 4.233.000 exemplaren, in het zoete water is dat de blankvoorn met 13.738.000. Van de makreel wordt 90 procent meegenomen: 3.815.000 stuks, ofwel ruim een miljoen kilo. Bij de blankvoorn is dat percentage onvergelijkbaar veel lager: slechts 0,5 procent wordt meegenomen (69.000 stuks). (……….)

Kill & Grill: vangstschatting in zout water door Nederlandse vissers op basis van logboekgegevens en metingen van maart 2010 tot februari 2011.                            

Vissoort Gevangen aantal Meegenomen aantal Percentage meegenomen
Makreel 4 223 000 3 815 000 90 %
Schar 1 604 000 1 043 000 65 %
Schol 1 524 000 948 000 62 %
Wijting 1 251 000 705 000 56 %
Kabeljauw 697 000 527 000 76 %
Bot 816 000 311 000 38 %
Zeebaars 366 000 234 000 64 %
Tong 241 000 204 000 85 %
Aal 297 000 180 000 61 %
Zeeforel/ Zalm 52 000 32 000 62 %

Bron: Van der Hammen, T. & De Graaf, M. (2013) Recreational fishery in the Netherlands: demographics and catch estimates in marine and fresh water. IMARES Wageningen UR Report C147/13.

Catch & Release: vangstschatting in zoet water door Nederlandse vissers op basis van logboekgegevens en metingen van maart 2010 tot februari 2011.

Vissoort Gevangen aantal Meengenomen aantal Percentage meegenomen
Forel* 1 321 000 1 165 000 88 %
Aal 1 228 000 341 000 28 %
Baars 6 250 000 180 000 3 %
Snoekbaars 1 859 000 170 000 9 %
Zeeforel/ Zalm * 152 000 120 000 79 %
Blankvoorn 13 738 000 69 000 0,5 %
Brasem 7 318 000 68 000 0,9 %
Snoek 2 381 000 47 000 2 %
Karper 2 945 000 45 000 1,5 %
Ruisvoorn 8 379 000 44 000 0,5 %

*Zalm, forel en zeeforel worden vooral in kweekvijvers en betaalwater gevangen. Bron: Van der Hammen, T. & De Graaf, M. (2013) Recreational fishery in the Netherlands: demographics and catch estimates in marine and fresh water. IMARES Wageningen UR Report C147/1

Artikel verschenen in Beet/Rovers 10, oktober 2015; hele artikel is te lezen via Beet/ Rovers.

Beet Oktober 2015